Opis
Środek zawierający żywe mikroorganizmy, wspomagający uprawę roślin, dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych w UE.
BALY to nowość wśród produktów nawozowych o specyficznym działaniu i jest znaczącą alternatywą dla metod chemicznych. Zawiera mieszankę zarodników grzybów mikoryzowych Glomus sp. oraz bakterii PGPR (wspomagających wzrost roślin) z rodzaju Bacillus i drożdży Aureobasidium. Ich rola to poprawa struktury gleby, zapewnienie dostępu tlenu do strefy korzeniowej, produkcja hormonów wzrostu, udostępnianie roślinie fosforu, chelatowanie składników pokarmowych znajdujących się w roztworze glebowym, ograniczanie wzrostu szkodliwych organizmów. Te wszystkie funkcje i widoczne skutki stosowania to jedno, ale stosowanie ich nie ogranicza się do podania do gleby. Oprysk rośliny ma na celu skolonizowanie powierzchni liści przez pożyteczne mikroorganizmy i ograniczenie lub niedopuszczenie do rozwoju mączniaków i szarej pleśni w uprawach polowych, pod osłonami, w sadach, winnicach i jagodnikach.
Zastosowanie:
Przed zastosowaniem należy rozcieńczyć w wodzie i zmieszać z preparatem CARBOGEN L, a następnie odstawić na 12-24 h dla uaktywnienia mikroorganizmów zawartych w preparacie. Ta aktywacja pozwoli na wykorzystanie pełnego potencjału mikroorganizmów, pozwoli im też natychmiast rozpocząć pracę w glebie czy na roślinie i zapewni dłuższą aktywność. Preparatu BALY nie należy łączyć z preparatami chemicznymi. Można stosować jednocześnie z innymi preparatami mikoryzowymi, jednak w takiej sytuacji samą aktywację należy prowadzić w oddzielnych pojemnikach.
Dawkowanie:
- uprawy pod osłonami 200 ml/100 l wody
- uprawy polowe oraz sadownicze 2-3 l w 500-800 l /ha
Skład gatunkowy:
- Glomus intraradices
- Glomus mossae
- Bacillus pumilis
- Bacillus licheniformis
- Aureobasidium pullulans
Wymagane warunki glebowe dla wzrostu mikroorganizmów zawartych w preparacie:
- minimalna temperatura 5℃
- optymalna temperatura 20-30℃
- maksymalna temperatura 40℃
Opakowanie:1 l
Zapytaj o produkt:
Polska Centralno - Wschodnia:
Michał Dudziński
tel. +48 600 262 555
e-mail: michal.dudzinski@ceres.pl
e-mail: info@ceres.pl