Nasza Firma od pewnego czasu jest wyłącznym przedstawicielem LG Italia w Polsce. Jest to renomowany włoski producent działający między innymi w branży agro. Firma dostarcza na nasz rynek produkty mikrobiologiczne przeznaczone do poprawienia wyników produkcji roślinnej, między innymi w gospodarstwach ogrodniczych, szkółkach, czy też na plantacjach owoców miękkich. Proponowane rozwiązania to szereg wysokiej jakości formulacji zawierających pełne spektrum mikroorganizmów, od grzybów endomikorytycznych, przez bakterie glebowe, aż do zestawu gatunków Trichoderma. Produkty LG Italia to także konsorcja zabezpieczające przed chorobami odglebowymi, pasożytami i szkodnikami.
Większość czytelników wielokrotnie spotyka się z tego typu produktami i często zadaje sobie pytanie: I co z tego? Co jest tutaj innego?
Cóż, w przypadku produktów LG Italia ich technologia i koncepcja zupełnie łamie standardy.
Śpiące królewny…
Pożyteczne organizmy są znane co najmniej od końca XIX wieku. Świadomość ich występowania i funkcji jest powszechna. Powszechne jest także ich izolowanie ze środowisk naturalnych i namnażanie, a także testowanie poszczególnych szczepów. To jednak tylko połowa sukcesu. Dalsza droga jest trudna – mikroorganizmy należy przeprowadzić w odporne na przechowywanie i transport formy przetrwalnikowe, wprowadzić w odpowiednich ilościach do zawiesin i pojemników transportowych (butelek), a następnie umożliwić ich efektywne wybudzenie. Ta ostatnia faza jest kluczowa.
Nie będzie szybko, za to dobrze…
Proces wybudzania zaproponowany przez LG Italia jest wyjątkowy i nie powtarza się chyba w przypadku żadnego producenta. Napiszę szczerze, że dla mnie, jako biologa bardzo logiczny i podparty biologiczną teorią i ….. kuchenną praktyką. Przed użyciem większości produktów LG Italia należy je aktywować przeprowadzając w fazę ZACZYNU BIOLOGICZNEGO. Preparaty mieszamy z preparatem CARBOGEN w proporcji 1:1, następnie dolewamy około 8 – 10 części wody i taką mieszaninę inkubujemy w temperaturze około 20oC przez nie więcej, niż 12 godzin. Następnie ZACZYN dopełniamy wodą do pożądanej objętości cieczy roboczej (np. do podlewania, namaczania, oprysku) i aplikujemy.
Proponowany produkt CARBOGEN to ekstrakt z drożdży zawierający odpowiednio formułowane związki węgla, aminokwasy, cukrowce, witaminy i mikroelementy. Jest to rodzaj doskonałej pożywki dla budzących się mikrobów. Inkubacja CARBOGENU w środowisku powoduje rozbudzenie, wzmocnienie oraz gwałtowne namnożenie mikroorganizmów. Wprowadzone w takiej formie do podłoża, zdrowe i odżywione rozpoczynają swoją życiową misję już w pierwszych godzinach.
Czy nie przypomina to przygotowania ciasta drożdżowego? Czy ktoś kiedyś dodawał drożdże prosto do mąki i zagniatał, czy raczej robimy rozczyn z cukrem, inkubujemy i dopiero taką bulgotającą masę wlewamy do mąki i reszty składników? Pomyślcie o tym sami!
Dr Sebastian Żmudzki