Opis
Zawierający żywe mikroorganizmy środek wspomagający uprawę roślin dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych w UE
Zawarte w preparacie BAS bakterie PGPR spełniają w ekosystemie glebowym ważne role. Produkują związki hamujące rozwój patogenów glebowych, przekształcają nierozpuszczalne formy fosforu w formy przyswajalne dla roślin, produkują hormony, takie jak auksyny czy cytokininy, które stymulują rozwój korzeni. Podane nalistnie zajmują powierzchnię liści blokując możliwość rozwoju patogenom.
Możliwe jest też stosowanie na nasiona, dzięki temu bakterie PGPR i grzyby mikorytyczne kolonizują rozwijający się system korzeniowy, tworząc konkurencje z innymi organizmami, które zagrażają roślinie oraz znacząco powiększając zasięg korzeni i dostępność wody i składników pokarmowych dla rośliny.
Zastosowanie:
W preparacie dostarczamy mikroorganizmy w ich formach przetrwalnikowych, Pozwala to na bezpieczne przechowywanie bez utraty jakości. Aby pobudzić mikroorganizmy do życia, przed zastosowaniem należy rozcieńczyć zawartość butelki w wodzie i zmieszać z preparatem CARBOGEN L a następnie odstawić na 12-24 h . Ta aktywacja pozwoli na wykorzystanie pełnego potencjału mikroorganizmów, pozwoli im natychmiast rozpocząć pracę w glebie czy na roślinie i zapewni dłuższą aktywność.
Preparatu BAS nie należy łączyć z preparatami chemicznymi.
Można stosować jednocześnie z innymi preparatami mikoryzowymi, jednak w takiej sytuacji samą aktywację należy prowadzić w oddzielnych pojemnikach.
Skład gatunkowy:
- Glomus intraradices
- Glomus mossae
- Bacillus subtilis
- Bacillus amyloliquefaciens
Dawkowanie:
- substrat do siewu 50-100 ml /m3 substratu
- uprawy pod osłonami 200 ml /1000 m2
- uprawy polowe 1-2 L/ha
- drzewa, podkładki i rośliny doniczkowe- moczenie korzeni przed sadzeniem 1 L/ 100 L wody
Wymagane warunki dla wzrostu mikroorganizmów zawartych w preparacie:
- minimalna temperatura 5 ℃
- optymalna temperatura 20-30 ℃
- maksymalna temperatura 40 ℃
Opakowanie: 1L
Zapytaj o produkt:
Polska Centralno - Wschodnia:
Michał Dudziński
tel. +48 600 262 555
e-mail: michal.dudzinski@ceres.pl
e-mail: info@ceres.pl