Regularna konserwacja i serwis maszyn są gwarancją ich prawidłowego działania przez długi czas. Jest to oczywiste ale w natłoku codziennych obowiązków nie każdy i nie zawsze o tym pamięta i stosuje. Dlatego przypominamy:
DBAJCIE O SWOJE MASZYNY!
Najlepiej jest stosować się do wytycznych producentów maszyn, którzy zazwyczaj dołączają tabelę czynności serwisowych wraz z ich interwałami. Jeżeli takiej tabeli nie macie to warto skonsultować się z dostawcą lub dilerem, który z chęcią Wam podpowie o co i jak często oraz w jaki prawidłowy sposób zadbać.
Dzisiaj chcemy Wam podpowiedzieć w jaki sposób dbać i serwisować różnego rodzaju maszyny do cięcia roślin. Na co szczególnie zwracać uwagę, żeby służyły wam bez większych awarii przez jak najdłuższy czas. Maszyny do cięcia roślin są coraz częściej spotykane w gospodarstwach ogrodniczych, a ich zastosowanie w znaczący sposób usprawnia proces produkcji roślin. Ze względu na bardzo szeroki asortyment roślin, które wymagają cięcia możecie stosować wiele różnych maszyn, których wspólnym mianownikiem i najważniejszym celem jest wykonanie czystych cięć pędów roślin. Żeby móc to osiągnąć niezbędne jest ich odpowiednie serwisowanie.
OSTRZA I NOŻE
Kluczowym elementem, od którego jakości i stanu technicznego zależy jakość i precyzja cięcia są ostrza i noże. To one fizycznie służą do cięcia i jeżeli będą w złym stanie technicznym to cięcie będzie kiepskie, miejsce cięcia poszarpane, co może wpłynąć i wpłynie na zdrowotność roślin, a wydajność cięcia może ulec zmniejszeniu.
W JAKI SPOSÓB SERWISOWAĆ ELEMENTY TNˇCE MASZYN?
Przede wszystkim należy stosować się do zaleceń producenta pod kątem bieżącej konserwacji w trakcie użytkowania. W przypadku noży listwowych najczęściej są one wyposażone w specjalnie przygotowane otwory do smarowania ostrzy, które są oznaczone, żeby można je było łatwo znaleźć. Regularne smarowanie takich ostrzy zapewnia im lżejszą i płynniejszą pracę, zabiega przegrzewaniu i utrzymuje skuteczność i jakość cięcia na najwyższym poziomie. Regularne smarowanie takich ostrzy wpływa pozytywnie na ich żywotność i znacząco ogranicza ich zużycie. Warto o tym pamiętać i regularnie smarować tego typu ostrza. Kolejną, równie ważną czynnością jest regularne czyszczenie ostrzy. W trakcie cięcia pędów nóż ma kontakt z dużą ilością soków, które z nich wypływają i regularne czyszczenie ostrzy po zakończeniu pracy w znaczący sposób wpłynie na utrzymanie noża w dobrym stanie, jak również na jakość cięcia. Zalecamy żeby po każdym dniu cięcia oczyścić ostrza z tych pozostałości. takie działanie po pierwsze łatwe do przeprowadzenia ponieważ pozostałości nie zdążą zaschnąć, co często prowadzi do powstawania warstwy która oblepia ostrze i staje się wyjątkowo trudna do usunięcia. Regularność w tym wypadku daje wymierne korzyści, bo czyszczenie jest dużo szybsze i dokładniejsze. W dużej części przypadków ostrza listwowe są wykonane w taki sposób, że nie wymagają ostrzenia. Jeżeli jednak Wasza maszyna posiada ostrza, które ostrzenia wymagają, to w takim wypadku zalecamy regularne sprawdzanie ostrości ostrzy i ich regularne ostrzenie. Oczywiste jest, że do wykonania czystego i równego cięcia niezbędne jest ostre ostrze. Ostrza listwowe napędzane są najczęściej różnego rodzaju przekładniami, które zapewniają ich ruch. Zwróćcie uwagę czy przekazanie napędu zastosowane w waszej maszynie wymaga smarowania. Jeżeli tak, to pamiętajcie żeby regularnie je smarować, co również wpłynie na bezawaryjność pracy. Poza ostrzami listwowymi w maszynach do cięcia i formowania roślin możemy znaleźć innego typu rozwiązania, które służą do cięcia. Często występują tam noże, analogiczne do tych, które spotykamy w kosiarkach więc ich serwis jest szybki i łatwy i w zasadzie ogranicza się do czyszczenia i ostrzenia. Możemy również spotkać ostrza segmentowe, najczęściej w maszynach przeznaczonych do formowania kuli lub stożka. Zasada ich działania jest najczęściej analogiczna do ostrzy listwowych przy czym różnią się sposobem przekazania napędu. Najczęściej jest w nich stosowany rodzaj paska napędowego więc musimy zadbać o to, żeby był on odpowiednio naciągnięty oraz czy nie występują na nim uszkodzenia mechaniczne, które mogą doprowadzić do jego zerwania. W tego typu ostrzach mogą również występować różnego rodzaju kółka zwrotne, które mogą wymagać smarowania.
SILNIKI
Elementy tnące są napędzane za pomocą silników. Najczęściej są to silniki spalinowe, ale spotykamy również silniki elektryczne, zarówno zasilane z baterii, jak również z instalacji prądowej. Można również spotkać silniki hydrauliczne ale jest to rzadkość. W przypadku najczęściej spotykanych silników spalinowych należy stosować się do zaleceń producenta, przede wszystkim dbając o stosowanie odpowiedniej jakości paliwa oraz olejów do silnika. Warto od czasu do czasu sprawdzić świece zapłonowe czy inne elementy, które mogą mieć wpływ na jego pracę.
PRZEKŁADNIE I PASKI KLINOWE
Przeniesienie napędu z silnika do ostrzy odbywa się zazwyczaj przy użyciu przekładni, o których już wspominaliśmy, jak również pasków klinowych. W przypadku tych drugich warto sprawdzać stopień ich napięcia, jak również ewentualnych śladów zużycia mechanicznego.
DMUCHAWY
Często w maszynach do cięcia roślin stosowane są dmuchawy, których zadaniem jest zdmuchiwanie ściętych resztek do pojemników lub worków. Warto również regularnie kontrolować te jednostki i sprawdzać czy nie mają oznak różnego rodzaju pęknięć czy innych uszkodzeń mechanicznych, a same dmuchawy, które zapewniają pęd powietrza czy nie wydają dźwięków wskazujących na uszkodzenie elementów wirujących i czy zapewniają odpowiedni ciąg powietrza.
Jeżeli jednostki te są wyposażone w punkty smarowania to należy regularnie takie smarowanie przeprowadzać. Nie sposób opisać wszystkich punktów, które należałoby skontrolować we wszystkich dostępnych maszynach przeznaczonych do cięcia. W tekście tym staraliśmy się zebrać te najczęściej używane i wymagające regularnej kontroli. Z całą pewnością regularna konserwacja i sprawdzanie stanu technicznego waszych urządzeń do cięcia roślin przełoży się na wydłużenie ich żywotności i bezawaryjną pracę.