Opis
Środek zawierający żywe mikroorganizmy, wspomagający uprawę roślin, dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych w UE.
TURI Ljest ważną alternatywą dla metod chemicznych w celu ograniczenia stresów biotycznych ograniczających produktywność roślin. W zastosowaniu w rolnictwie ekologicznym chroni populacje bakterii z rodzaju Bacillus, które są uważane za najważniejszego sojusznika rolnika. Mają one wpływ na utrzymanie zdrowego środowiska dla wzrostu roślin. Niektóre gatunki bakterii, należące do rodzaju Bacillus, okazały się skuteczne w redukcji obecności larw motyli, także minujących jak Skośnik (Tuta absoluta). TURI L można stosować dolistnie, najlepiej z adjuwantami. Ważne, żeby stosować wyłącznie w konieczności i najlepiej w chłodniejszej porze dnia.
Zastosowanie:
Preparatu TURI-L nie należy łączyć z preparatami chemicznymi. Zabieg należy przeprowadzić w godzinach wieczornych, rozpuszczając preparat w roztworze lekko kwaśnym. W razie potrzeby zabieg powtarzać co 5-7 dni.
Dawkowanie:
- Uprawy ogrodnicze (ziemniaki, pomidory, papryka, tytoń, sałaty, kapustne i dyniowate w polu lub pod osłonami 1 l/ha
- Sady, winnice, jagodniki 1-2 l/ha regularnie co 7-10 dni
- Murawy, kukurydza, bobowate, słonecznik 0,75-1,0 l/ha
- Ozdobne w doniczkach lub w ziemi: 200 ml/100 l
Skład gatunkowy:
- Glomus intraradices
- Glomus mossae
- Bacillus thuringensis ssp kurstaki
Wymagane warunki glebowe dla wzrostu mikroorganizmów zawartych w preparacie:
- minimalna temperatura 5℃
- optymalna temperatura 20-30℃
- maksymalna temperatura 40℃
Opakowanie:1 l
Zapytaj o produkt:
Polska Centralno - Wschodnia:
Michał Dudziński
tel. +48 600 262 555
e-mail: michal.dudzinski@ceres.pl
e-mail: info@ceres.pl